Het ontstaan van Livar

Het is inmiddels alweer meer dan vijftien jaar geleden dat enkele Limburgse varkensboeren de koppen bij elkaar staken. Ze hielden varkens zoals elke varkenshouder, maar waren niet tevreden over hun werk en leven.

L08z.jpg

Hoe magerder het vlees, hoe hoger de opbrengst, dat is het motto van de moderne varkenshouderij. Daar voelden deze Limburgse varkensboeren zich niet goed bij, ze wilden hun vlees gaan leveren aan restaurants. Van elke chef kregen ze hetzelfde antwoord: kom maar terug als je echt iets te bieden hebt, wij willen smaak. Enkele chefs zeiden dat ze maar eens in Spanje moesten gaan kijken. En zo stapten de boeren op het vliegtuig en toerden in Spanje een hele week rond. Ze wisten niet wat ze zagen. Kleinschalige boerderijen met andere rassen, ander voer, gelukkige varkens en gelukkige boeren. Ook bezochten ze die week diverse restaurants en proefden er varkensvlees zoals ze het nog nooit hadden geproefd.

Terug in Limburg stond hun besluit helemaal vast: ze zouden alles op z'n kop gaan zetten. Dat was de start voor een intensieve zoektocht naar kwaliteit. Die zoektocht begon met varkensrassen. De reguliere rassen zijn zodanig gekweekt dat ze zo weinig mogelijk vet produceren, iets wat lijnrecht tegenover de factor smaak staat. Vet is immers dé smaaktransporteur.

De abdij

L01.jpgHet Livarvarken wordt gehoed in samenwerking met Abdij Lilbosch in Echt. In de kloostertuinen van deze abdij scharrelen een deel van de Livarvarkens waar ze met veel liefde worden verzorgd door de monniken. Al negen eeuwen volgen de monniken zoals die van de Abdij Lilbosch in het hart van Limburg eenzelfde levensstijl. Een levensstijl die weliswaar met de omstandigheden van tijd en plaats rekening houdt, maar wezenlijk dezelfde is gebleven. De sobere levensvorm die de broeders op het klooster naleven getuigt van respect voor plant en dier, past bij het Limburgse landschap en houdt de menselijke maat.

Streng onderzoek

Met het succes van Livar varkensvlees werd de huisvesting in het klooster op zeker moment te klein. Er werd toen naar andere boerderijen gezocht waar de varkens net zo fijn konden leven als op de kloosterboerderij. Er zijn momenteel negen boerderijen waar Livar varkens worden gehouden.

De eisen die Livar aan een boerderij stelt, zijn zeer hoog. De stallen moeten voorzien zijn van een comfortabele laag vers stro. De dieren moeten dag en nacht naar eigen keuze buiten kunnen. Vers stromend water en voldoende voer moeten altijd aanwezig zijn. En wat heel belangrijk is, de boerderij moet kleinschalig zijn, een Livar boerderij is natuurlijk geen megastal.

Wellicht het zwaarste criterium waar een kandidaat boerderij aan moet voldoen, en dat is vele malen sterker dan welk bio label dan ook: de kandidaat wordt onderworpen aan een streng onderzoek door vader abt. Hij kijkt daarbij vooral naar de mensen, want het zijn de mensen die het moeten doen. Welke beweegredenen hebben ze? Hoe is hun gezin? Hoe gaan ze om met dieren? Pas als hij groen licht geeft, staat het licht op groen.

LIV 06.jpgVerwaarding

Het Livar varken is vanaf het begin altijd erg gewild geweest door chefs van de betere restaurants. Om het hele varken te verwaarden heeft Livar altijd samengewerkt met ambachtelijke bedrijven voor het maken van mooie vleeswaren zoals gedroogde en gekookte hammen en worsten. Sinds 2009 heeft Livar haar eigen slagerij waar sindsdien alle varkens worden versneden en verwerkt tot de allermooiste producten die hun weg vinden naar de meest kritische consument via de betere restaurants en slagerijen.

De mensen achter Livar

Livar is in 1999 opgericht door vijf Limburgse varkenshouders waarvan er twee nog steeds betrokken zijn bij Livar. Dit zijn Frans de Rond en Hans Corsten. Enkele jaren later zijn Abdij Lilbosch en Frank de Rond (zoon van Frans de Rond) toegetreden als aandeelhouders van Livar.

Livar BV - Postbus 16 - 6100 AA  Echt (NL) - T +31 (0) 88 548 27 83 - F +31 (0) 88 548 27 32 - E info@livar.nl