Livar Spareribs St. Louis Cut langzaam gegaard op de BBQ

Dit heerlijke recept hebben we ontvangen van Tom Raes van Southerndutchbbq. Hierin wordt de Livar Spareribs St. Louis Cut langzaam klaar gemaakt op de barbecue.

St louis.jpg

 

Benodigdheden:

  • 1 Livar St. Louis Style cut Spare Rib
  • arachideolie
  • BBQ rub
  • favoriete BBQ saus
  • appelsap
  • Rinse appelstroop
  • Aluminiumfolie

 

 

  

 

 

 

Recept voor circa 5 personen

De Sparerib is voorzien van een membraan. Dit membraan smaakt vrij taai. Daarom kan ervoor gekozen worden om dit membraan eraf te halen. Dit kan door door een vork te plaatsen tussen het membraan en het vlees en het membraan er voorzichtig af te trekken.

Na het verwijderen van het membraan blijft er altijd wat vet over. Verwijder dit vet voorzichtig met een mes. Er mag rustig wat achter blijven, maar niet te veel.

Smeer vervolgens het vlees in met arachideolie en plaats de rub er op. Een rub is een droog kruidenmengsel. Het is mogelijk om kant en klare rubs op diverse websites te bestellen. Ook is het mogelijk om een rub zelf samen te stellen. Hierin kan er naar eigen wens gecombineerd worden. Kijk op www.southerndutchbbq.com hoe dit bijvoorbeeld aangepakt kan worden.

Laat de rub vervolgens voor circa 1 uur op kamertemperatuur intrekken. Door het zout in de rub, gaat het vlees een beetje zweten, maar dat is niet erg.

BBQ voorbereiden

Bereid ondertussen de BBQ voor op indirect gebruik op 120°C / 250°F. Indirect gebruik houdt in dat er geen stralingswarmte van het vuur mag zijn. Hou er rekening mee dat, vanwege de afmetingen van deze spare rib, veel ruimte nodig is voor indirect gebruik. Gebruik 2/3 appelhout en 1/3 pecanhout als rookhout.

Plaats vervolgens het vlees met de botzijde naar beneden op de BBQ. Hiermee wordt voorkomen dat er vocht in de rib blijft staan, wat te koste gaat van de korst. Daarnaast zorg het ervoor dat het rooster geen markeringen achterlaat op het vlees.

Hoe lang het vlees op de BBQ moet is erg afhankelijk van de dikte van de rib. Hier zal wat gevoel voor ontwikkeld moeten worden. De rib op de foto was bijna 5 cm dik en 2,2 kg zwaar. waardoor de bereidingstijd op 5,5 uur is  ingeschat. Na 3 uur het vlees van de BBQ halen. De botten komen dan al wat vrij te liggen.

Pak vervolgens de spare rib in aluminiumfolie in met 150 ml appelsap en 3 eetlepels appelstroop en plaats het geheel terug op de BBQ.

Haal vervolgens het vlees na 1,5 uur weer van de BBQ en pak het voorzichtig uit. Omdat het vlees gestoomd is, is het nu heel erg slap. Pas dus op dat de spare rib niet uit elkaar valt. Voorzie het vlees van wat nieuwe, verse rub en plaats het zonder folie weer terug op de BBQ voor circa een uur. In dit uur  het vlees 2 maal glaceren met BBQ saus, aangelengd met wat verwarmde appelstroop. Dit zal karameliseren, waardoor er een extra laag smaak contstaat.

Haal na het uur de Spare rib van de BBQ en wikkel hem goed in aluminiumfolie. Laat het nog voor circa 20 minuten rusten en snij het aan.

Dit recept is gemaakt door Tom Raes. Meer info is te vinden op www.SouthernDutchBBQ.com

Livar BV - Postbus 16 - 6100 AA  Echt (NL) - T +31 (0) 88 548 27 83 - F +31 (0) 88 548 27 32 - E info@livar.nl