Babi Livar Ketjap

Livar in Aziatische sfeer. Babi Livar ketjap is een stoofgerecht waar het vlees van Livar uitstekend tot haar recht komt.
De Babi ketjap kan worden gemaakt van de Livar procureur of de sucade. Ideaal vlees om te stoven in een heerlijke zoete, licht pittige ketjapsaus. Het kan worden opgediend in combinatie met witte rijst en eventueel sperzieboontjes.

livar#1 babi ketjap.jpg

Ingrediënten: (3-5 pers.)

600 gr procureur of sucade
1 eetlepel sambal
1 fijngesnipperde ui
4 teentjes fijngehakte knoflook
2 eetlepels fijngehakte gember (of 2 el gembersiroop)
120 ml ketjap manis
30 gr bruine basterdsuiker
1-2 eetlepels citroensap of rijstazijn
olie

 Benodigdheden

Grote ketel
Keukenmachine
Keukenmes
Houten lepel

Bereiding:

Snij het vlees in grove blokjes en bestrooi het met zout. Doe een scheut olie in de pan en bak het vlees rondom bruin. Hak de uien, sambal, knoflook en gember in een keukenmachine fijn tot een gladde curry (boemboe). Wanneer geen keukenmachine beschikbaar is kan het ook heel fijn gesneden worden. Bak het mengsel kort met het vlees mee zodat de smaken en geuren vrij komen. Voeg dan de ketjap, bruine basterdsuiker en rijstazijn toe. Rijstazijn kun je meteen toevoegen, maar als je citroensap gebruikt doe je dat beter op het laatst.

Laat het geheel gedurende 2-3 uur op een laag vuurtje sudderen. Neem op het laatst** de deksel van de ketel en laat het geheel nog wat inkoken totdat de saus zich hecht aan het vlees (de saus wordt een beetje stroperig).Is het vlees klaar en de saus lekker maar een beetje dun? In plaats van de saus in te koken kan het ook gebonden worden met een lepeltje maïzena, losgeroerd met koud water. Wel altijd even proeven en eventueel nog ketjap, gula djawa of citroensap toevoegen.  

** Op dit tijdstip kun je als variatie ook nog wat gesneden groene asperges, lente-ui, fijne boontjes en taugé toevoegen.

Tip

Na een dagje in de koelkast is je babi Livar ketjap nog lekkerder.

Serveren

Serveren met witte rijst en bijvoorbeeld sperzieboontjes.

  

Livar BV - Postbus 16 - 6100 AA  Echt (NL) - T +31 (0) 88 548 27 83 - F +31 (0) 88 548 27 32 - E info@livar.nl